Johan (62) is superbespaarder: “Ik betaal maandelijks nog maar 4 euro aan energie”

Johan (62) is superbespaarder: “Ik betaal maandelijks nog maar 4 euro aan energie”
Foto: Sodel Vladyslav / Ljupco Smokovski / Shutterstock.com

Nu de prijzen voor gas en stroom hoog zijn opgelopen, zoeken veel Nederlanders naar manieren om energie te besparen. Johan Teunissen uit Meppel liet zijn huis verduurzamen. “Ik betaal nu maandelijks nog maar 4 euro aan energie”, grinnikt hij.

Op zijn zolder laat Johan zijn energiezuinige installatie zien. “Warme lucht uit mijn huis wordt hier rondgepompt en vermengd met vulkanische aardwarmte en vervolgens naar een elektrolytisch reactorvat geleid. Daar wordt gewoon rodium toegevoegd, waarna warmte via alfa-emissie wordt teruggeleid naar de circulairgenerator en thermische energie vrijkomt. Dat wordt gebruikt om mijn douchewater te verwarmen en een turbine aan te drijven om stroom op te wekken die vervolgens wordt opgeslagen in gigantische accu’s”, legt hij uit. “Zo simpel kan energie besparen zijn.”

Het stoort Johan dat veel Nederlanders klagen over de hoge energierekening, terwijl ze weinig doen om hun energieverbruik écht te verminderen. “Met zo’n installatie op zolder daalt je energieverbruik enorm. Het is even een investering, maar daar heb je in de winter profijt van. De hele installatie kostte mij ruim zes ton, maar dat verdien ik natuurlijk makkelijk terug.”

 
Deel dit artikel: