19 ℃

Jochem (12) was dit jaar meeste zakgeld kwijt aan de hypotheek van zijn ouders

Jochem (12) was dit jaar meeste zakgeld kwijt aan de hypotheek van zijn ouders
Foto: Goodluz / Shutterstock.com

HELLEVOETSLUIS - De stijgende woonlasten waren in 2023 voor veel huishoudens een probleem. Door de oplopende hypotheekrentes moesten Nederlanders een steeds groter deel van hun inkomen besteden aan wonen. De 12-jarige Jochem Meineveld uit Hellevoetsluis was ruim 80 procent van zijn zakgeld kwijt aan woonlasten.

“Toen we vijf jaar geleden ons eerste huis kochten, zaten we financieel al op het randje”, vertelt zijn vader. “We kregen de hypotheek alleen rond, omdat Jochem zich met zijn zakgeld garant wilde stellen. Maar omdat de hypotheekrente zo hard steeg, was alleen een garantstelling helaas niet meer toereikend.”

“Natuurlijk is het niet onredelijk dat hij een financiële bijdrage levert aan de woonlasten. Hij woont hier tenslotte ook”, legt zijn vader uit. “Sinds februari brengen we Jochem wekelijks 7,50 aan hypotheekbijdrage in rekening, maar het ziet ernaar uit dat we dat bedrag binnenkort moeten verhogen. Uiteraard doen we dat in goed overleg.”

Volgens hypotheekdeskundige Gert-Jan Kinne is het slim dat starters op de woningmarkt bij hun kinderen aankloppen: “Enkele jaren geleden was de gemiddelde hypotheekrente iets meer dan één procent. In 2023 liep de rente op tot boven de vier procent. Wil je als starter nog een kans maken op de woningmarkt, dan kun je aan je kinderen vragen of ze een deel van hun zakgeld willen inleggen. Vaak geeft dat net wat meer financiële ruimte.”

 
Deel dit artikel: