16 ℃

Jezus was helemaal niet blank

Maar al te vaak wordt Jezus Christus afgebeeld als roomblanke, westerse man. Dat beeld is waarschijnlijk onjuist. Het is vrijwel zeker dat Jezus een licht getinte huidskleur had, net als Turken en Marokkanen.

jezus-was-niet-blank

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Nieuwspaal

“Niemand weet precies hoe Jezus eruit zag, maar blank was Hij zeker niet. Jezus kwam uit het Midden-Oosten. We kunnen dus met grote zekerheid stellen dat Hij licht getint was”, vertelt historicus Pierre Maréchal. “Het is typisch de arrogantie van de blanken dat ze weer de heldenrol naar zichzelf willen toetrekken.”

Mogelijkheid is ook nog dat Jezus leed aan de ziekte vitiligo, een aandoening waarbij de huid pigment verliest. Jezus zou niet de enige beroemdheid zij die daaraan leed. Michael Jackson zou ook vitiligo-patiënt zijn. Maar een belangrijk element van zijn roeping als Verlosser was dat Jezus zieken genas, wat het minder aannemelijk maakt dat Hij aan die ziekte leed. Jezus had zichzelf makkelijk kunnen genezen.

Maréchal heeft aan de hand van onderzoek het werkelijke uiterlijk van Jezus kunnen vaststellen. “Het gaat om een man van circa 1 meter 75, met een licht getinte huidskleur en een klein baardje. Hij droeg een blauwe jas van het merk Gsus en vanwege de kou mogelijk een bivakmuts.”

 
Deel dit artikel: