Jeugdzorg wordt weer taak van de ouders

Als het aan de overheid ligt, worden ouders straks zelf verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. Nu zijn veel kinderen voor hun opvoeding nog grotendeels aangewezen op de instanties.

Foto: Vachev / Shutterstock.com

Uit een rondje langs 20 gemeenten blijkt dat die steeds meer geld kwijt zijn aan jeugdzorg. “Tijd om het tij te keren”, zegt wethouder Pegelaar van de gemeente Strielwouden. “Het kan niet zo zijn dat de gemeenschap opdraait voor de zorg voor de jeugd. Ook voor de ouders ligt er een stukje verantwoordelijkheid.”

Volgende maand start de campagne ‘Ouders, Zorg Voor Je Jeugd’, waarmee ouders wordt gevraagd zelf een bijdrage te leveren aan de opvoeding van hun kinderen. Vanaf de geboorte tot het kind het huis uit is, zo staat in de folders. Niet alleen de politie, maar ook de ouders zelf zouden het kind moeten corrigeren als dat nodig is.

Niet iedereen heeft begrip voor de campagne. Moeder Dewi (21) uit Hoogkarspel reageert furieus: “Ze maken dit land kapot. Ik heb mijn kind al gebaard en nou moet ik het ook nog zelf opvoeden? Kom nou. Ik betaal toch belasting?”

 
Deel dit artikel: