22 ℃

Jeugdzorg plaatst kinderen met hoofdluis uit huis

Het wordt nog belangrijker om uw kind regelmatig te controleren op hoofdluis. Bureau Jeugdzorg gaat kinderen die last hebben van hoofdluis vaker uit huis plaatsen. Op die manier wil Jeugdzorg voorkomen dat kinderen opgroeien in onhygiënische omstandigheden. Dat zegt de Utrechtse pedagoog Gerard Zilver.

hoofdluisHoofdluis is een veel voorkomende plaag op basisscholen. Voorheen werden kinderen met hoofdluis naar huis gestuurd om verspreiding te voorkomen. “Dat moet je juist niet doen”, aldus Zilver. “Thuis is het kennelijk een onhygiënische bende. Hoofdluis komt eigenlijk alleen voor bij kinderen die door hun ouders worden verwaarloosd. Het werkelijke probleem is niet de hoofdluis, maar de smerige thuissituatie van zo’n kind.”

Wanneer het vermoeden bestaat dat een kind hoofdluis heeft, volgt nu standaard een melding bij Bureau Jeugdzorg. “In de meeste gevallen is het beter om een kind met hoofdluis een tijdje uit huis te plaatsen. Ambtenaren kunnen dan rustig de thuissituatie doorlichten, terwijl het kind wordt behandeld met luizenshampoo”, zegt Zilver. “Meestal kan het kind na een maandje weer terug naar huis en krijgen de ouders alleen een waarschuwing.”

 
Deel dit artikel: