18 ℃

Jeroen (32) heeft verkeerd genestelde hersenen

Jeroen Kampenborg (32) uit Utrecht lijdt aan een afwijking aan de hersenen. Hij denkt namelijk niet met zijn hoofd, maar met zijn geslachtsdeel. Voor het eerst vertelt hij hoe het is om met deze aandoening te leven.

Foto: Speedkingz / Shutterstock.com

“Mijn hersenen zitten stomweg op een andere plek. Enerzijds is het heel handig, vooral op sociaal-emotioneel gebied. Je reageert heel puur, heel primitief en vanuit je instinct”, zegt Jeroen. “Maar soms kom je in ongemakkelijke situaties. Zo werd ik eens tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd naar mijn sterke eigenschappen. Ja, als je dan antwoordt dat je overal voor in bent, je door iedere situatie heen swaffelt en dat je altijd de grootste wordt, krijg je toch die baan niet. Vooral niet als je het beestje op tafel legt.”

Psychiatrisch uroloog dr. Anneke Verzuyl onderzoekt de aandoening al jaren. “Het komt schrikbarend vaak voor. En een echte behandeling is er nog niet”, aldus de arts. “Wel nemen we even een IQ-test af. Jeroen Kampenborg scoorde hierin bovengemiddeld, namelijk 81. Meneer heeft zijn lengte ook mee. Maar klein geschapen mannen hebben minder capaciteit en scoren over het algemeen rond de 75. Dat is  zwakbegaafd, ofwel debiel.”

Opereren is volgens dr. Verzuyl geen optie: “Patiënten als Jeroen zullen er mee moeten leren leven. En vooral voorzichtig zijn. Zelfs een klein beetje rukken veroorzaakt al een hersenschudding.”

 
Deel dit artikel: