18 ℃

Jelle (7): “Stikstofbeleid betekent het einde van de industriële kinderboerderij”

Jelle (7): “Stikstofbeleid betekent het einde van de industriële kinderboerderij”
Foto: Nancy_Zonneveld / Rawpixel.com / Shutterstock.com

De kinderboerderij in het Gelderse Schotkamp is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een indrukwekkende agrarische onderneming. Inmiddels telt de kinderboerderij ruim tweeduizend varkens, driehonderd melkkoeien en een stal met twintigduizend leghennen. Maar door de stikstofplannen van het kabinet ziet boer Jelle de toekomst somber in.

“Begin jaren ’80 zijn we begonnen met drie geitjes, zes kippen en een haan”, zegt Jelle (7). “Al gauw kwamen we tot de conclusie dat we met een paar lullige dieren niet konden concurreren met de volwassen agribedrijven. Wil je in deze sector overleven, dan is schaalvergroting onvermijdelijk. We hebben al ons zakgeld geïnvesteerd, maar er staat nu wel een moderne, goedlopende kinderboerderij.”

Deze kinderboerderij in Schotkamp is een van de weinige kinderboerderijen waar kinderen een realistisch beeld krijgen van de moderne veehouderij in Nederland. Maar door de stikstofplannen van het kabinet is het onzeker of de kinderboerderij kan blijven bestaan. “Vanwege onze professionele aanpak vallen wij onder dezelfde regelgeving als volwassen boerderijen”, vertelt Jelle. “Er is een reële kans dat onze kinderboerderij dicht moet om de stikstofdoelstellingen te realiseren. Daarmee staat niet alleen de kinderboerderij, maar ook mijn toekomst op het spel. En ik ben pas 7.”

Jelle vindt dat de kinderboerderij onevenredig hard wordt geraakt door de veranderende overheidsregels: “We worden door de overheid bewust geremd in onze ambitie. We weten niet eens of deze kinderboerderij kan blijven bestaan. Vorig jaar zijn we noodgedwongen al gestopt met het fokken van pelsdieren voor de bontindustrie.”

 
Deel dit artikel: