19 ℃

Jeanette (53) maakt morgen excuses voor haar slavernijverleden

Jeanette (53) maakt morgen excuses voor haar slavernijverleden
Foto: Fe Deluxe / Jacob Lund / indukas / Shutterstock.com

De datum is definitief. Morgen zal Jeanette van Redum uit Drachten excuses aanbieden voor haar slavernijverleden. “In de afgelopen vijftien jaar heb ik veel mensen verkeerd behandeld. Voornamelijk mannen. Nu passen slechts diepe gevoelens van spijt en schaamte”, vertelt de inmiddels 53-jarige Friezin.

Over Jeanettes slavernijverleden zijn in de afgelopen jaren veel verhalen verteld. Mannen, soms kleiner dan zij, werden door Jeanette tot slaaf gemaakt en systematisch onderworpen en vernederd. Ze kregen opdrachten die onder zeer slechte hygiënische omstandigheden moesten worden uitgevoerd. Wie weigerde, kreeg klappen. Anderen ook.

“Ik realiseer mij dat er in het verleden mensonterende dingen hebben plaatsgevonden”, zegt Jeanette. “Wat er is gebeurd, kan ik niet meer terugdraaien. Ik kan hoogstens oprechte spijt betuigen voor mijn slavernijverleden. Het is een zwarte bladzijde in mijn geschiedenis. Een duistere periode die weliswaar achter ons ligt, maar waarvan de gevolgen nog altijd voelbaar zijn. Niet alleen voor de slachtoffers bij wie het uit de hand liep, maar ook voor hun nabestaanden.”

 
Deel dit artikel: