23 ℃

“Je wil mensen toch een beetje dat paasgevoel geven”

Foto: Sean Locke Photography / Gorodenkoff / Shutterstock.com

Het zijn bijzondere tijden voor ziekenhuispersoneel. Op de intensive care liggen honderden patiënten met het coronavirus, maar het is ook Pasen. Om coronapatiënten toch een beetje het paasgevoel te geven, zijn de ic-verpleegkundigen van UMC Meppel verkleed als paashaas.

Verpleegkundige Richard van Utteren huppelt de kamer binnen waar een oudere man extra zuurstof krijgt. “Vrolijk Pasen”, zegt Richard, terwijl hij de patiënt een gekleurd eitje geeft. “Het ziet er misschien raar uit, iedereen in zo’n paashaaspak, maar het geeft een stukje afleiding. En dat is juist waar onze patiënten behoefte aan hebben. Als ze mij zo zien, vergeten ze even dat ze corona hebben.”

De meeste patiënten waarderen de actie van het zorgpersoneel. “Sommige patiënten hebben wel behoefte aan een stukje toelichting”, vertelt Richard. “Vanmorgen was ik bijvoorbeeld bij een meneer die net wakker werd uit zijn kunstmatige coma. Het eerste wat hij zag was de paashaas. Dan moet je echt even uitleggen wat je aan het doen bent.”

 
Deel dit artikel: