“Je moet zo’n oorlog ook een keer achter je laten”

Bij Nederlandse voetbalfans is Duitsland favoriet, na de spannende overwinning in de EK-wedstrijd tegen Italië. De 92-jarige oud-SS’er Günther Oberfeld is blij dat de vriendschap met de Nederlanders is hersteld. “Je moet zo’n oorlog ook een keer achter je laten.”

je-moet-zon-oorlog-ook-een-keer-achter-je-kunnen-latenNa de Tweede Wereldoorlog leefden Nederlanders en Duitsers lange tijd op gespannen voet. Dit EK lijkt daar verandering in te brengen. Nederlandse voetballiefhebbers waarderen de prestaties van de Mannschaft en kiezen massaal partij voor Duitsland.

Oberfeld is blij met de “Wiedergutmachung”. In de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich op jonge leeftijd aan bij de Waffen-SS. Hij hielp onder meer bij het bombardement op Eindhoven en de arrestatie van talloze onderduikers. “Het is mooi om te zien dat de Nederlanders nu alsnog partij kiezen voor Duitsland. Weliswaar 76 jaar te laat, maar toch”, aldus de voormalige Obersturmführer.

Trots laat Oberfeld een onderscheiding zien. “Gekregen van Hitler zelf, voor het oppakken van drie Nederlandse verzetsmensen”, glundert hij. “Duitsland heeft de oorlog verloren. Daar is niets meer aan te doen. Maar dit EK gaan we pakken, met hulp van onze Nederlandse vrienden.”

 
Deel dit artikel: