13 ℃

Je hebt spijt van je kinderen… wat nu?

Ruim 5% van de ouders in Nederland heeft spijt dat ze ooit aan kinderen zijn begonnen. Toch durven ze daar vaak niet over te praten. Richard en Patty van Kamstraten willen het liefst vandaag nog van hun kinderen af.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

“Achteraf bezien hadden we er misschien beter over moeten nadenken. We hoorden van iedereen om ons heen dat kinderen hun dierbaarste bezit zijn. Nou, voor ons voelt dat heel anders”, zegt vader Richard (31) over zijn zoontjes Bas (4) en Bentley (2).

Moeder Patty (26) valt hem bij: “Onze kinderen zijn constant in de buurt. Daar heb ik dus helemaal geen zin in. Daarnaast kosten ze veel geld dat we anders ook aan onszelf hadden kunnen uitgeven.”

Volgens de Utrechtse pedagoog Gerard Zilver komt het vaak voor dat ouders spijt krijgen van hun kinderen. “Het krijgen van kinderen wordt enorm geromantiseerd. Ouders realiseren zich niet dat kinderen vooral lastig zijn. En als je ze eenmaal hebt, kom je er nog maar moeilijk vanaf. In ons land zijn nauwelijks regelingen voor spijtouders”, aldus de pedagoog.

Richard en Patty proberen hun kinderen zo min mogelijk te zien: “De laatste tijd zijn ze vaker bij hun oma dan bij ons. Zij houdt wel van ze.”

 
Deel dit artikel: