Jan (61) kan zijn energierekening nog betalen: “Reacties zijn verschrikkelijk”

Jan (61) kan zijn energierekening nog betalen: “Reacties zijn verschrikkelijk”
Foto: WK Lai / Shutterstock.com

Ze vormen een kleine minderheid in Nederland, maar ze bestaan wel degelijk: mensen die zonder moeite hun energierekening kunnen betalen. Eén van hen is Jan Nifteriks (61) uit Wijdenbosch.

In het kleine dorp weet inmiddels iedereen dat Nifteriks makkelijk zijn energierekening kan betalen: “De reacties die ik krijg zijn verschrikkelijk. Al die boze blikken zijn echt niet leuk. Mensen kijken me aan alsof ik een monster ben”, zegt hij. “Als man die zijn energierekening kan betalen ben je een ongewenste minderheid geworden in dit land. Een paria.”

Toch kan Nifteriks er zelf niks aan doen dat hij makkelijk zijn energierekening kan betalen: “Het is toevallig zo gelopen. Ik heb een succesvolle onderneming, verdien goed en gooi mijn geld niet over de balk. Omdat ik wat gespaard had, kan ik nu zonder enige moeite mijn energierekening betalen. Het is me gewoon overkomen.”

Nifteriks is bang dat het kabinet maatregelen neemt waardoor de energierekening voor hem nóg betaalbaarder wordt: “Er wordt gesproken over een prijsplafond en zo. Dat gun ik mensen die het nodig hebben van harte, maar wat heb ik daaraan? Ik ben nu al ‘de man die zijn energierekening nog kan betalen’. Dat wordt straks alleen maar erger. En dan?”

 
Deel dit artikel: