Jacinda (26) is dronestewardess: “Ik kom overal en toch nergens”

Jacinda (26) is dronestewardess: “Ik kom overal en toch nergens”
Foto: Andrey Arkusha / Shutterstock.com

Door de malaise in de luchtvaart laten steeds meer stewardessen zich omscholen tot dronestewardess. Jacinda Veldersma waagde de stap al eerder. “Als dronestewardess kom ik overal en toch nergens”, vertelt de 26-jarige Brabantse.

Twee seizoenen vloog Jacinda bij een grote Nederlandse vliegmaatschappij. “Dat was niets voor mij. Ik was al die halfbezopen vakantiegangers met hun eeuwige gezeik spuugzat. Als dronestewardess heb ik daar gelukkig geen last meer van. Ik zou nooit meer terug willen naar de bemande luchtvaart.”

Jacinda komt ’s morgens niet voor 10:00 uur haar bed uit. Daarna kijkt ze waar ze naartoe moet. “Voor de dronevluchten is mijn aanwezigheid niet per se noodzakelijk. Ik kan dus selectief zijn. En áls ik bij een vlucht aanwezig ben, dan is dat nooit langer dan een uur. Daarna is de accu leeg.”

Jacinda verwacht dat meer stewardessen de overstap zullen maken. “De bemande luchtvaart is een zeer vervuilende industrie. Drones hebben de toekomst. Een drone is veel lichter en verbruikt dus minder brandstof. Daarnaast zijn de toestelletjes veel goedkoper. Dat weten ze bij KLM ook hoor. Het zou me niet verbazen als over een paar jaar alle vakantievluchten onbemand zijn.”

 
Deel dit artikel: