20 ℃

Jacht op kabouters weer toegestaan

Foto: Presslab / Shutterstock.com

Vanaf 1 september mag er weer gejaagd worden op kabouters. De afgelopen jaren gold er een jachtverbod, omdat hun aantal drastisch was teruggelopen. Door die maatregel is de populatie weer flink aangegroeid.

Natuurliefhebbers zien dat de kabouters de laatste tijd zelfs massaal uit hun huisjes komen en het bos in trekken. “Dat is echter geen goed nieuws voor de natuur”, weet de Veluwse boswachter Gerrit van Prooyen te melden. “Hoe meer je er ziet, hoe groter de schade aan ons paddenstoelenbestand. Vooral rode exemplaren met witte stippen zijn de klos. Die paddenstoelen sneuvelen bij bosjes, omdat kabouters daarop heen en weer gaan zitten wippen. De ravage die ze daarmee aanrichten is enorm.”

Van Prooyen raadt overigens aan om een geschoten kabouter niet te laten liggen, maar mee te nemen naar huis: “Je kunt ze heel goed drogen en dan in de vensterbank neerzetten tussen de potplanten. Maar ze staan natuurlijk ook heel geinig rondom de vijver in je tuin met bijvoorbeeld een hengeltje of een kruiwagen in hun handen.”

 
Deel dit artikel: