23 ℃

Ivo Schranders (54) nieuwe directeur van Daderhulp Nederland

Ivo Schranders (54) nieuwe directeur van Daderhulp Nederland
Foto: Filip Warulik / Shutterstock.com / TPDNE

Stichting Daderhulp Nederland krijgt een nieuwe directeur. Ivo Schranders (54) geeft vanaf volgende maand leiding aan de organisatie.

Als voormalig geweldsdelinquent weet Schranders als geen ander hoe belangrijk het is dat daders na hun arrestatie de juiste hulp krijgen. “Veel daders zijn er van overtuigd dat ze met hun misdrijf wegkomen. Als ze dan tóch worden gepakt, kan dat een enorme impact hebben”, vertelt Schranders. “Vaak is een dader heel emotioneel, begrijpt niet goed wat hem overkomt. Goede opvang is dan belangrijk.”

De eerste hulp is meestal heel praktisch, legt Schranders uit: “Criminele activiteiten zijn vaak de enige inkomstenbron van een dader. Wanneer die wegvallen, is er ineens een financieel probleem. Wij kunnen dan bijvoorbeeld tijdelijk de vaste lasten van de dader overnemen. Want die lopen natuurlijk gewoon door, ook als hij vastzit. Daar hebben wij potjes voor.”

Toch is geld niet het enige probleem waar daders na hun arrestatie tegenaan lopen: “Vergis je niet: mentaal hakt zo’n arrestatie er stevig in. Een dader is vaak boos, of verdrietig. Soms zit er ook een stukje spijt. Wij helpen met de verwerking. Ik zeg altijd: bij een misdrijf zijn er altijd twee partijen. Daarom proberen we ook altijd excuses te krijgen van het slachtoffer. Dat helpt de dader om zo’n nare gebeurtenis af te kunnen sluiten.”

 
Deel dit artikel: