17 ℃

Israëliërs en Palestijnen onder de indruk van deskundigheid 17 miljoen Nederlanders over Midden-Oosten conflict

Israëliërs en Palestijnen onder de indruk van deskundigheid 17 miljoen Nederlanders over Midden-Oosten conflict
Foto: Hosny F. Salah / Shutterstock.com

GAZA - In Israël en Palestina is de deskundigheid van Nederlanders over het Midden-Oosten conflict het gesprek van de dag. In beide landen hoor je dan ook geluiden om een willekeurige Nederlander te vragen om het conflict voor eens en altijd op te lossen.

“Indrukwekkend”, zegt de Israëlische politicoloog Levi Finkelstein als hem wordt gevraagd naar de deskundigheid van de gemiddelde Nederlander over het Midden-Oosten conflict. “Het is godgeklaagd dat de Verenigde Naties nog steeds niet een willekeurig iemand uit Amsterdam of Sittard heeft aangewezen om het conflict voor eens en altijd op te lossen. Het zegt veel over gebrek aan visie bij de zogenaamde deskundigen.”

Ook de Palestijnse sociaal-wetenschapper Samih Hegazy zegt graag de toekomst van het Palestijns-Israëlische conflict in handen te leggen van een lukraak van straat geplukt persoon uit Emmen of Alkmaar: “Het kennisniveau van de gemiddelde Nederlander over dit conflict is fenomenaal. De manier waarop ze een ingewikkeld conflict dat al tientallen jaren voortsleept kunnen reduceren tot een simpele oneliner is verbluffend. Dit soort doortastendheid is precies wat we nu nodig hebben.”

 
Deel dit artikel: