24 ℃

Israël overweegt staakt-het-vuren nu Noorwegen de Palestijnse staat erkent

Israël overweegt staakt-het-vuren nu Noorwegen de Palestijnse staat erkent
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com / Nieuwspaal

De vrede in de Gazastrook is een flinke stap dichterbij. Nu Noorwegen heeft besloten om de Palestijnse staat te erkennen, kan Israël weinig anders doen dan de strijd in de Gazastrook staken.

Samen met Ierland en Spanje besloot Noorwegen woensdag om de Palestijnse staat te erkennen. Correspondent Rodeo Farkens spreekt van ‘een totale gamechanger’. “Israël heeft allerlei geopolitieke scenario’s bestudeerd, maar dat Noorwegen de Palestijnse staat zou gaan erkennen, dat zagen ze niet aankomen. Noorwegen heeft Israël mooi tuk”, aldus Farkens.

Volgens Farkens ligt het voor de hand dat de Israëlische bombardementen op de Palestijnse burgerbevolking nu zullen stoppen. “Israël is al maanden bezig om de volledige Gazastrook met de grond gelijk te maken. Maar nu Noorwegen de Palestijnse staat gaat erkennen, is het voor Israël eigenlijk zinloos om door te gaan”, aldus de correspondent. “Alle militaire acties van het Israëlische leger waren erop gericht om te voorkomen dat Noorwegen de Palestijnse staat zou erkennen. Nu dat is mislukt, valt er voor Israël simpelweg niets meer te winnen.”

 
Deel dit artikel: