13 ℃

Israël ontslaat militairen voor dodelijke aanval op hulpverleners: “De opdracht was: alléén Palestijnse burgers”

Israël ontslaat militairen voor dodelijke aanval op hulpverleners: “De opdracht was: alléén Palestijnse burgers”
Foto: Roman Yanushevsky / Shutterstock.com

TEL AVIV - Twee Israëlische militairen die in Gaza betrokken waren bij een aanval op hulpverleners zijn ontslagen. Volgens het Israëlische leger hebben ze zich niet gehouden aan de opdracht.

Zeven hulpverleners van de humanitaire hulporganisatie World Central Kitchen kwamen om het leven toen ze door het Israëlische leger werden beschoten. Israël vindt dat de twee verantwoordelijke militairen een ernstige fout hebben gemaakt. “Ze hebben zich niet gehouden aan de instructies”, zegt woordvoerder Yosef Shalom. “Onze militairen hebben de opdracht om alléén Palestijnse burgers te doden en dus geen roomblanke, westerse hulpverleners. Hoe moeilijk kan het zijn?”

Om te voorkomen dat het opnieuw misgaat, heeft Shalom een tip voor andere hulpverleners in Gaza: “Probeer een beetje uit de buurt te blijven van onschuldige burgers, zodat je niet per ongeluk geraakt wordt door kogels die voor hun bedoeld zijn. En natuurlijk moet je wegblijven van schooltjes, ziekenhuisjes en andere overduidelijke doelwitten.”

 
Deel dit artikel: