21 ℃

Israël nuanceert aanval op vluchtelingenkamp: “Speciale militaire operatie”

Israël nuanceert aanval op vluchtelingenkamp: “Speciale militaire operatie”
Foto: Paparazzza / Shutterstock.com

De Israëlische aanval op een Palestijns vluchtelingenkamp in Jenin is beslist geen oorlogshandeling. “Ik spreek liever van een ‘speciale militaire operatie'” zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

In de nacht van maandag op dinsdag vielen Israëlische troepen de Palestijnse stad Jenin met geweld binnen. De inval werd voorafgegaan door een reeks doneaanvallen. Vervolgens trokken honderden Israëlische soldaten met bulldozers het vluchtelingenkamp binnen. Ongeveer drieduizend Palestijnen moesten het kamp halsoverkop ontvluchten. Maar de Israëlische premier Netanyahu spreekt nadrukkelijk niet van een oorlogshandeling.

“Nee, wacht eventjes, je mag het geen oorlog noemen”, corrigeert Netanyahu. “Het gaat om een ‘speciale militaire operatie’ om het kamp te bevrijden. Jenin wordt al jarenlang overheerst door Palestijnse onderdrukkers. Historisch bezien gaat het om Israëlisch grondgebied. De mensen die er wonen, voelen zich diep in hun hart allemaal Israëliërs. Onze militairen zullen met open armen en bloemen worden ontvangen.”

Netanyahu verwacht dat de hele ‘speciale militaire operatie’ niet langer dan een paar dagen zal duren.

 
Deel dit artikel: