16 ℃

Israël en Hamas nog niet akkoord over datum grondoffensief

Israël en Hamas nog niet akkoord over datum grondoffensief
Foto: Ryan Rodrick Beiler / Shutterstock.com

TEL AVIV - Het is nog steeds niet duidelijk wanneer het Israëlische grondoffensief in Gaza kan beginnen. De Israëliërs en de Palestijnse beweging Hamas hebben nog geen akkoord bereikt over een datum.

Weken geleden kondigde Israël al een grondoffensief in Gaza aan, maar dat heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Volgens militair strateeg Rob Luiteman liggen vooral de Palestijnen nog dwars.

“De agenda’s liggen inmiddels wel naast elkaar, maar het is gewoon heel lastig om een datum te vinden die voor alle partijen handig is”, zegt Luiteman. “Aanvankelijk zou het Israëlische grondoffensief afgelopen vrijdag al beginnen, maar dat kwam voor de Palestijnen slecht uit vanwege het vrijdaggebed. Voor de Israëliërs is de zaterdag geen optie in verband met de sabbat.”

“Het offensief werd ook al eens uitgesteld op verzoek van de Verenigde Staten”, vervolgt Luiteman. “De Amerikanen schijnen inmiddels wel groen licht te hebben gegeven, maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Je zal ook de vijand ervan moeten overtuigen dat het grondoffensief nodig is. In je eentje kun je nou eenmaal geen oorlog voeren. En dan komen nog de vergunningen.”

 
Deel dit artikel: