14 ℃

Israël diep onder de indruk van pro-Palestina-demonstratie in Amsterdam

Israël diep onder de indruk van pro-Palestina-demonstratie in Amsterdam
Foto: Zaineb Maryam L / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Na een strijd van meer dan 60 jaar is vrede tussen Israël en de Palestijnen dichterbij dan ooit. Dat komt door de pro-Palestina-demonstratie die zondag plaatsvond in Amsterdam.

Aan de demonstratie deden zo’n tienduizend mensen mee. Er vlogen reclamevliegtuigjes boven Amsterdam met teksten als ‘Love hummus not hamas’ en ‘Make falafel nog war’. Beelden van de demonstratie hebben in Israël diepe indruk gemaakt. “Wij waren nog aan het rouwen van vorige week en zinden op wraak, maar nu zeggen ze in Amsterdam dat we falafels moeten maken in plaats van oorlog. Een prima oplossing waar we hier nog nooit aan gedacht hadden”, zegt een Israëlische man in Tel Aviv.

Deskundigen verwachten dat Israël naar aanleiding van de demonstratie in Amsterdam snel vrede zal sluiten met de Palestijnen en alle beperkingen voor de Palestijnse gebieden zal opheffen.

Het Israëlische leger stond op het punt om de Palestijnse Gazastrook binnen te vallen, maar veel Israëliërs verwachten dat dat na de demonstratie in Amsterdam niet meer gaat gebeuren. “Nee, nee, ik denk niet dat het leger nog iets gaat doen”, aldus een Israëliër. “Het Israëlisch-Palestijnse conflict loopt al 60 jaar, maar nu staat iemand in Amsterdam te roepen ‘Free, free Palestine’. Dat verandert de zaak.”

 
Deel dit artikel: