15 ℃

IS niet akkoord met luchtaanvallen op IS

Het kabinet heeft nog geen akkoord weten te bereiken met Islamitische Staat (IS) over luchtaanvallen op Islamitische Staat in Syrië. Een meerderheid in de Tweede Kamer is nu voorstander van de bombardementen, maar de terreurgroep zelf blijft dwarsliggen.

IS-niet-akkoord-met-luchtaanvallen-op-ISTot nu toe voeren Nederlandse F16’s alleen aanvallen uit op doelen van IS in Irak. “Vanzelfsprekend doen we dat in goed overleg met de terroristen, zodat we zo min mogelijk overlast veroorzaken”, zegt missieleider Bram Kamstijver. “Om de overlast tot een minimum te beperken, wordt ’s nachts gebombardeerd met fluisterbommen.”

Toch ziet IS niets in de plannen om de aanvallen op IS uit te breiden naar Syrië. Defensieminister Jeanine Hennis noemt het mislukken van de onderhandelingen erg jammer. “De terroristen wilden bij het nemen van een beslissing eerst het standpunt van de PvdA afwachten. Helaas haakt IS nu toch af”, aldus Hennis. “Wij hadden gehoopt op medewerking van IS bij het plan om IS helemaal de roltyfus te bombarderen. Nu wordt het allemaal wel erg ingewikkeld.”

 
Deel dit artikel: