24 ℃

“IS neemt wel zijn verantwoordelijkheid”

Regelmatig is terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) negatief in het nieuws. Begrijpelijk, want deze organisatie doet dingen die niet altijd oké zijn. Maar waar vaak aan voorbij wordt gegaan is dat IS wél verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. Sterker nog, hij eist het op. Volgens gedragsdeskundige Fred Prijkels kunnen veel mensen daar juist een voorbeeld aan nemen.

Foto: Marvent / Shutterstock.com

“Iedereen doet weleens iets wat achteraf bezien niet zo aardig was. De kunst is echter om er niet voor weg te lopen en het onder ogen te zien. Dat vinden veel mensen erg moeilijk”, legt Prijkels uit. “Mensen ontkennen onjuist gedrag van zichzelf liever. Toegeven wordt ervaren als falen, terwijl je juist een stukje verkeerd gedrag van jezelf ermee kunt goedmaken.”

“IS doet ook weleens dingen die het beter niet had moeten doen”, stelt de gedragsdeskundige. “Zo zijn er incidenteel weleens onthoofdingen geweest of zware terroristische aanslagen met veel doden en gewonden. Dat wil ik niet goedpraten, maar feit is wel dat IS direct toegeeft. Daar moet je respect voor hebben. Het stelt gebeurde dingen die niet meer terug te draaien zijn toch in een ander daglicht.”

 
Deel dit artikel: