15 ℃

Is uw kat verstandelijk beperkt?

De kans dat uw kat een verstandelijke beperking heeft is groter dan u denkt. Dierenarts Thijs Snibbert vermoedt dat bijna 2% van de huiskatten in meer of mindere mate verstandelijk beperkt is. Toch is er nauwelijks hulp voor deze dieren. Snibbert organiseert daarom een landelijke inzamelingsactie.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Anatoli Yakovenko

Dat sommige mensen een verstandelijke beperking hebben weet iedereen. Zo’n 2% van de mensen wordt geboren met een geestelijke handicap. “Bij katten is dat percentage ongeveer gelijk”, weet Snibbert. “Het is naïef om te denken dat deze stoornissen bij katten niet voorkomen.”

“Hoewel er voor verstandelijk beperkte mensen allerlei regelingen zijn, hoeven katten nergens op te rekenen”, vervolgt de dierenarts. “Geen hulp, geen psychologische tests, geen persoonsgebonden budgetten. Verstandelijk beperkte katten die abnormaal gedrag vertonen worden met filmpjes op internet zelfs belachelijk gemaakt. Het is een schande.”

Volgende week start een actie, waarmee geld wordt ingezameld voor verstandelijk beperkte katten. Met de slogan “Geef eens wat voor een debiele kat” hoopt Snibbert ook op een stukje bewustwording. “Veel baasjes weten niet eens dat hun huisdier verstandelijk beperkt is. Doelloos rondlopen, urenlang bezig zijn met een stom speeltje, keihard spinnen op maandag… dat zijn allemaal signalen dat er iets ernstig mis is met uw kat.”

 
Deel dit artikel: