20 ℃

Is het wel verstandig om in deze crisis een panda op de wereld te zetten?

Foto: iStockPhoto – Getty Images

De kersverse pandamoeder Wu Wen in Ouwehands Dierenpark krijgt veel kritiek. Wu Wen beviel vrijdag van een babypanda, maar dat is allerminst reden tot blijdschap. Biologen vragen zich af: is het wel verstandig om in deze crisis een panda op de wereld te zetten?

Bioloog Alphons Droog heeft geen goed woord over voor Wu Wen: “Vanwege het coronavirus is de dierentuin dicht, terwijl de kosten gewoon doorlopen. Een reuzenpanda eet dagelijks kilo’s bamboe. Dat is voor Ouwehands Dierenpark nauwelijks meer op te brengen. En nu is er dus nóg een mond om te voeden.”

“Het probleem van panda’s is dat ze zo ongelofelijk afhankelijk zijn. Die beesten zijn nog te stom om hun eigen bamboe te regelen. Als wij ze niet zo hadden gepamperd, waren ze al lang uitgestorven”, zegt Droog geïrriteerd. “Dan denk ik: zorg nou eerst eens dat je je zaakjes op orde hebt, voordat je aan baby’s begint.”

Maar ook in breder perspectief is het volgens de bioloog knap asociaal om nu aan gezinsuitbreiding te werken: “Vanwege dat coronavirus hebben mensen er momenteel hun handen vol aan om niet zélf uit te sterven. Maar die panda in Ouwehands Dierenpark perst doodleuk nog zo’n nutteloos dier uit haar onderlijf. In mijn ogen ben je dan gewoon een egoïstisch kutbeest.”

 
Deel dit artikel: