27 ℃

Is dit een hamburger of een vegaburger?

Wie deze smakelijke foto ziet, denkt niet meteen aan een of andere gore vleesvervanger. En dat klopt! Steeds meer producenten van vegaburgers proberen consumenten te verleiden met afbeeldingen die totaal niet lijken op het werkelijke product.

Foto: Jag_cz / Shutterstock.com

Supermarkten liggen er vol mee: vegaburgers. Weten we eigenlijk wel waar vegaburgers eigenlijk van zijn gemaakt? De Nederlandse Voedingsdienst deed onderzoek en kwam tot een schokkende ontdekking: veel vegaburgers zien er heel anders uit dan de reclameplaatjes doen vermoeden.

Sjaak Bouvé van de Nederlandse Voedingsdienst spreekt van ‘het zoveelste voedingsschandaal’: “Producenten van vegaburgers adverteren met prachtige afbeeldingen van smakelijke hamburgers die niets te maken hebben met het spul wat ze verkopen. Je reinste misleiding.”

Bouvé pleit voor een keurmerk: “Op een nepburger zou moeten komen te staan wat er werkelijk in zit. De consument heeft het recht om te weten dat die burger feitelijk een plak melkschimmel is. Die melkschimmel is overigens afkomstig van koeien die net zo slecht worden behandeld als vleeskoeien, dus dan kun je net zo goed vlees eten.”

 
Deel dit artikel: