17 ℃

Irene Schouten opgelicht bij Olympische Spelen: gouden medaille bevat maar anderhalf procent goud

Foto: Arjan Smit / Wikiportret.nl / Wiki Commons CC

Een flinke domper voor Olympisch schaatsster Irene Schouten. De gouden medaille die zij behaalde op de vijf kilometer blijkt vooral gemaakt van zilver.

Aanvankelijk was Irene Schouten nog uitzinnig van vreugde, nadat zij bij de Olympische Spelen een nieuw record vestigde. Ze reed de vijf kilometer in een tijd van 6:43.51, goed voor een gouden medaille. Nu blijkt dat Schouten op een schandalige manier door de Chinezen is opgelicht.

Juwelier Tijmen Heestermans ontdekte dat de ‘gouden medaille’ voornamelijk uit zilver bestaat. “De medaille bevat 92,5 procent zilver, 1,34 procent goud en verder nog wat koper. Ik vind het vervelend om te moeten zeggen, maar Irene is belazerd”, zegt Heestermans. “Een medaille van puur goud is zo’n twintigduizend euro waard. Dit ding levert misschien een paar honderd euro op.”

Niet alleen Irene Schouten, maar ook andere medaillewinnaars werden op deze manier opgelicht. Ireen Wüst, die ‘goud’ won op de 1500 meter, is woedend: “We zijn in China, hier kun je dit soort goedkope namaaktroep verwachten. Ik doe nooit meer mee. Schrijf dat maar op.”

 
Deel dit artikel: