17 ℃

Iran stopt met onderdrukking van vrouwen nadat Nederlandse minister stukje van haren afknipt

Iran stopt met onderdrukking van vrouwen nadat Nederlandse minister stukje van haren afknipt
Foto: khamenei.ir / Wiki Commons CC SA-BY40 / YT CC

De Iraanse ayatollah Khamenei heeft opgedragen per direct een einde te maken aan de onderdrukking van vrouwen in zijn land. Directe aanleiding is de actie van de Nederlandse minister Dilan Yeşilgöz die in de talkshow Op1 een stukje van haar haren afknipte.

Ondanks de massale protesten tegen vrouwenonderdrukking in Iran gaf ayatollah Khamenei in de afgelopen dagen geen millimeter toe. Maar na het zien van een fragment uit de Nederlandse talkshow Op1 veranderde de Iraanse leider van inzicht. “Ik ben niet iemand die direct van zijn standpunten afwijkt als tienduizenden demonstranten de straat op gaan. Maar nu heeft een Nederlandse minister een stukje van haar haren afgeknipt. Dat verandert de zaak”, aldus Khamenei.

Nu minister Yeşilgöz een lokje heeft afgeknipt, wijzigt Iran de grondwet. Dat betekent dat vrouwen geen sluier meer hoeven te dragen als ze dat niet willen. Ook mogen Iraanse politieagenten per direct geen geweld meer gebruiken tegen actievoerders.

Minister Yeşilgöz is tevreden met het besluit van de Iraanse leider. “Het afknippen van een stukje haar is natuurlijk een extreme maatregel, maar helaas liet Iran mij geen andere keuze”, aldus Yeşilgöz. “Laat dit tevens een waarschuwing zijn aan andere dictatoriale regimes in de wereld. Ik heb nog genoeg lokjes over.”

 
Deel dit artikel: