17 ℃
Toekomstige executies uitgesteld

Iraanse ayatollah ‘heel erg geschrokken’ van kritiek Wopke Hoekstra

Iraanse ayatollah ‘heel erg geschrokken’ van kritiek Wopke Hoekstra
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com / Khamenei.ir / Wiki Commons CC BY40

De kritiek van minister Hoekstra op de executies van demonstranten in Iran heeft diepe indruk gemaakt op de Iraanse ayatollah Khamenei. Na een boze tweet van Hoekstra heeft Iran besloten om alle toekomstige executies te schrappen.

In Iran werden zaterdagochtend twee mannen opgehangen, omdat ze hadden gedemonstreerd tegen het Iraanse regime. Op Twitter zei minister Hoekstra ‘geschokt [te zijn] door de vreselijke executies van demonstranten in Iran’. Naar aanleiding van de tweet heeft Iran besloten om het beleid helemaal om te gooien.

“De tweet van de heer Hoekstra is bij ons keihard binnengekomen”, aldus het Iraanse staatshoofd. “Jarenlang waren wij van mening dat executies de juiste manier zijn om onrust de kop in te drukken. Maar na de felle woorden van Hoekstra begrijpen we dat het anders moet. Normaal ben ik niet zo onder de indruk van kritiek, maar in dit geval gaat het om kritiek van de heer Hoekstra. Daar moeten wij iets mee.”

Eigenlijk stonden nog vier andere Iraniërs op de lijst van op te hangen demonstranten, maar de executies zijn tot nader order uitgesteld. “We willen koste wat kost voorkomen dat we Hoekstra opnieuw tegen het hoofd stoten”, aldus Khamenei. “Vanzelfsprekend gaan we niemand meer executeren zonder zijn goedkeuring.”

 
Deel dit artikel: