16 ℃
Uitslag referendum:

Inwoners Vlaanderen stemmen massaal vóór aansluiting bij Nederland

Inwoners Vlaanderen stemmen massaal vóór aansluiting bij Nederland
Foto: Sodel Vladyslav / Shutterstock.com

Nederland heeft de uitslag gedeeld van het referendum dat is gehouden in Vlaanderen. Ruim 95 procent van de inwoners van het door België bezette gebied stemt vóór de aansluiting bij Nederland.

Vlaanderen vormt zo’n 60 procent van het Belgische grondgebied. Vlaanderen hoorde tot ver in de 19e eeuw bij Nederland, tot het gebied door pro-Belgische separatisten werd ingenomen. De meeste inwoners voelen zich echter nog steeds sterk verbonden met Nederland. In de regio wordt een taal gesproken die sterk lijkt op het Nederlands.

In Vlaanderen vond in de afgelopen dagen een referendum plaats waarin inwoners zich mochten uitspreken over de annexatie. Nu de Vlamingen met overweldigende meerderheid vóór hebben gestemd, heeft de Nederlandse regering een excuus om de zeggenschap in de regio over te nemen.

Foto: NP

Gisteravond werd de annexatie van Vlaanderen in Den Haag alvast gevierd. “Het referendum is voorbij, de uitslag is duidelijk”, zei de Nederlandse premier Rutte. “Nederland opent niet enkel de deuren van zijn huis voor de Vlamingen, maar opent ook zijn hart. Tegen alle Vlamingen zeg ik: welkom thuis.”

 
Deel dit artikel: