Inwoners Meppel starten met bouw eigen kerncentrale

Inwoners Meppel starten met bouw eigen kerncentrale
Foto: Flystock / Shutterstock.com

MEPPEL - De Tweede Kamer wil dat het kabinet vier grote kerncentrales laat bouwen. Inwoners van het Drentse stadje Meppel gaan daar niet meer op wachten. In de wijk Haveltermade werd deze week al begonnen met de bouw van een lokale kerncentrale.

Kerncentrales worden gezien als een relatief schone energiebron, omdat ze nagenoeg geen CO2 uitstoten. Daarom wil de Tweede Kamer maar liefst vier grote nieuwe kerncentrales. Een aantal inwoners van de gemeente Meppel is alvast begonnen met de bouw van een eigen minikerncentrale. “Als je op Den Haag moet gaan wachten, gebeurt er nooit wat. Bovendien kunnen wij het prima zelf. Hier in de buurt lopen genoeg handige jongens rond”, zegt initiatiefnemer Ron Leuning.

“Onze kerncentrale wekt straks genoeg energie op om de hele wijk van stroom te voorzien. Dan kunnen eindelijk die lelijke zonnepanelen van het dak”, zegt Leuning. “Vanmorgen hebben we de fundering gestort en als straks het reactorvat is gevuld, hoeven er alleen nog maar wat staven uranium in. Daarvoor hebben we al een adresje gevonden in Sellafield.”

De gemeente Meppel is maar wat blij met de bouwplannen van de inwoners. “Meestal is de bouw van kerncentrales een zaak van de Rijksoverheid, maar het is natuurlijk nog beter als inwoners zélf de wijk gaan verduurzamen”, zegt burgemeester Richard Korteland. “Als gemeente moedigen wij dit soort initiatieven van harte aan. Het lijkt me fantastisch als elke wijk op den duur zijn eigen buurtreactor heeft.”

 
Deel dit artikel: