13 ℃

Inwoners Broek in Waterland zamelen geld in voor daders roofoverval

Foto: Wirestock Creators / Shutterstock.com

De wilde achtervolging van een groep overvallers in Broek in Waterland houdt het dorp nog altijd bezig. Enkele inwoners zijn inmiddels een inzamelingsactie gestart voor de overvallers.

Wat een spectaculaire overval had moeten worden, veranderde voor de daders in een drama. Ze werden achterna gezeten door tientallen agenten. Eén overvaller werd doodgeschoten, zes anderen werden gepakt. “Deze jongens hebben ongelofelijk veel pech gehad. Hun verhaal greep me ontzettend aan”, vertelt Broek in Waterlander Piet Driebooms.

Samen met twee andere buurtbewoners startte Driebooms een inzamelingsactie voor de getroffen overvallers. En die gaat hard. “We hadden gehoopt op honderd euro, zodat we hen met een bosje bloemen een hart onder de riem konden steken. Maar inmiddels is er al tweeduizend euro gedoneerd”, vertelt hij trots.

Toch is er ook kritiek. Sommige dorpsbewoners vinden de inzamelingsactie ongepast, omdat daarmee criminaliteit zou worden beloond. Maar die kritiek wordt door Driebooms weggewuifd: “Je moet niet vergeten dat deze jongens zelf óók slachtoffer zijn. Ze zitten vast en hebben daardoor al bijna een week geen inkomsten. Daarnaast hebben ze geld nodig voor de uitvaart van hun omgekomen collega. Zoiets kost duizenden euro’s. Wat ze hebben gedaan wil ik niet goedpraten, maar iedereen maakt fouten. Daar leer je van. Deze jongens laten zich echt niet nóg een keer pakken.”

 
Deel dit artikel: