21 ℃

Coronacrisis raakt gezinnen: intellectuele armoede neemt toe

Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock.com

Sinds het begin van de coronacrisis is de intellectuele armoede in ons land sterk toegenomen. Steeds meer gezinnen moeten overleven in intellectuele armoede. Dat blijkt uit onderzoek van bureau QuestionIt.

Volgens het bureau leven op dit moment ruim vier miljoen Nederlanders onder de intellectuele armoedegrens en dat worden er snel meer. Een jaar geleden waren dat er nog maar twee miljoen. Nog eens drie miljoen Nederlanders zitten nog maar net boven het basisniveau.

Volgens onderzoeker Sven Kragt wordt de intellectuele armoede in ons land steeds zichtbaarder: “Op Facebook staan schrijnende verhalen, vaak in combinatie met ongefundeerde tirades in de richting van het kabinet. In veel gevallen gaat het om gezinnen met jonge kinderen. U kunt zich voorstellen welke toekomst zij tegemoet gaan.”

Maar ook onder ouderen is de intellectuele armoede groot. De onderzoekers becijferden dat 17 procent van de 65-plussers onder de intellectuele armoedegrens leeft. Een deel van hen kan daardoor nauwelijks deelnemen aan het maatschappelijk debat.

 
Deel dit artikel: