23 ℃

Instituut Slingenberg kritisch: “Nederlands kabinet zeer afwachtend met hulp bij Russische mobilisatie”

Instituut Slingenberg kritisch: “Nederlands kabinet zeer afwachtend met hulp bij Russische mobilisatie”
Foto: Photo.ua / Shutterstock.com

De Nederlandse regering heeft feitelijk nog niets gedaan om Rusland te helpen bij de mobilisatie. Dat staat in een zeer kritisch rapport van Instituut Slingenberg. 

De Russische president Poetin kondigde vorige week een gedeeltelijke mobilisatie aan. Sindsdien heeft Nederland nog geen enkele hulp toegezegd. “We zien dat het kabinet voortdurend een zeer afwachtende houding aanneemt. Dat gebeurde bij de asielcrisis, de energiecrisis en nu weer bij de Russische mobilisatie”, zo staat in het rapport te lezen.

Instituut Slingenberg vreest dat door de afwachtende houding van Nederland een ongelijke strijd kan ontstaan in Oekraïne: “Nederland heeft de Oekraïners geholpen met wapens en hulpgoederen. Tegelijk moeten we vaststellen dat Rusland geen enkele hulp uit Nederland ontvangt. Je zou kunnen zeggen dat Oekraïne systematisch wordt voorgetrokken. Eigenlijk zien we dat alleen Forum voor Democratie zich inzet voor de Russische belangen.”

Instituut Slingenberg verwacht dat de passieve houding van Nederland gevolgen kan hebben voor de diplomatieke betrekkingen met Rusland: “Als Nederland helemaal niets doet om de Russen te helpen bij de mobilisatie, gaat dat op den duur opvallen. Rusland zal zich op een gegeven moment gaan afvragen: ‘aan welke kant staan jullie eigenlijk?'”

 
Deel dit artikel: