Informateurs onderzoeken herstart kabinet Balkenende IV

Informateurs onderzoeken herstart kabinet Balkenende IV
Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

DEN HAAG - De nieuwe informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onderzoeken of het kabinet Balkenende IV opnieuw kan worden beëdigd. Eerdere pogingen om een kabinet te vormen met VVD, PVV, BBB en NSC liepen op niets uit. Daarom zien de informateurs zich genoodzaakt om dieper in de geschiedenis te duiken.

“Na de mislukte pogingen tot het vormen van een meerderheidskabinet, een minderheidskabinet, een zakenkabinet, een gedoogkabinet en een programkabinet zijn we genoodzaakt om andere wegen te verkennen”, zegt informateur Van Zwol. “Het herstarten van een oud kabinet is een van de weinige opties die we nog over hebben en het kabinet Balkenende IV is daarbij de beste optie. Belangrijke speerpunten van dat kabinet waren destijds het milieu, de jeugdzorg en de migratie. En juist die thema’s zijn nu weer actueel.”

Of het kabinet Balkenende IV werkelijk nieuw leven ingeblazen kan worden, valt nog te bezien. Sommige bewindslieden uit dat kabinet zijn namelijk inmiddels overleden. Toch zien de informateurs nog mogelijkheden: “Enkel het feit dat het halve kabinet is overleden, hoeft geen belemmering te zijn om te kunnen regeren. Het zou juist kunnen leiden tot minder discussies en dus snellere besluitvorming.”

 
Deel dit artikel: