15 ℃

Inflatie in België schrikbarend hoog… kan zoiets ook in Nederland gebeuren?

Inflatie in België schrikbarend hoog… kan zoiets ook in Nederland gebeuren?
Foto: Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Economen zijn geschrokken van de inflatiecijfers bij onze zuiderburen. In België bedroeg de inflatie deze maand maar liefst 10 procent op jaarbasis. Dat is de hoogste inflatie sinds 1975. Kan zoiets ook in Nederland gebeuren?

Belgische huishoudens worden geconfronteerd met fors hogere uitgaven. Vooral de prijzen van aardgas, elektriciteit en voeding stegen hard. Toch hoeven we volgens econoom Frans van Deuteren niet bang te zijn dat we ook in Nederland met zulke extreme inflatie te maken krijgen.

“België heeft historisch bezien altijd al een wat zwakkere economie dan Nederland. We weten dat het Nederlandse kabinet veel meer grip heeft op de economie. Ik ken de cijfers niet precies, maar een inflatie van 10 procent lijkt mij in Nederland absoluut ondenkbaar”, aldus de econoom.

Van Deuteren wijst op het belang van internationale samenwerking: “België moet zo snel mogelijk zorgen voor economische stabiliteit en kan daarbij veel leren van meer ontwikkelde landen zoals Nederland. Het zou goed zijn als de Belgische minister van Financiën Vincent van Peteghem eens op bezoek gaat bij onze minister Kaag om te zien hoe zij het aanpakt.”

 
Deel dit artikel: