15 ℃

India heeft eigen maanlander, later wellicht ook riolering

India heeft eigen maanlander, later wellicht ook riolering
Foto: Agilard / Shutterstock.com

DELHI - Met de landing van een ruimteschip op de maan maakt India een flinke technologische sprong vooruit. De Indiase raket Chandrayaan-3 had de maanlander Vikram aan boord, die woensdagmiddag op de zuidpool van de maan landde. Daarmee werd India het vierde land dat een geslaagde maanlanding heeft uitgevoerd.

“India wil hiermee laten zien dat het hoort bij de top van de landen op het gebied van technologie”, zegt ruimtevaartdeskundige Walter Carpers. “Daarnaast wil het land op deze manier kinderen aanmoedigen om wiskunde en technische vakken te gaan studeren.”

Nu het de Indiërs is gelukt om op een veilige manier te landen op het maanoppervlak, komen ook andere technologische ontwikkelingen een stap dichterbij. Zo werkt India inmiddels ook aan een systeem dat afvalwater en menselijke uitwerpselen door speciale leidingen naar een zuiveringsinstallatie transporteert. Dit systeem, dat ‘riolering’ wordt genoemd, zou in het jaar 2045 operationeel moeten zijn. Tot die tijd kakken de Indiërs nog in de heilige rivier Ganges.

 
Deel dit artikel: