18 ℃

In lockdown zonder tuin… hoe hou je dat vol?

Natuurlijk heeft vrijwel iedereen een royale achtertuin. Toch zijn er duizenden mensen die zich moeten behelpen met slechts een balkon. Voor hen is de lockdown vanwege het coronavirus extra zwaar. Wij spraken met Mirjam Kleyveld. Zij leeft in een appartement zonder tuin.

Foto: Sam Aus / Shutterstock.com

Mirjam’s appartement, in het centrum van Amsterdam, maakt een armoedige indruk. De 41-jarige strategic brand consultant leeft in een penthouse met welgeteld vijf slaapkamers. Een tuin heeft ze niet. Alleen op een klein Frans balkonnetje kan Mirjam van de buitenlucht genieten.

“Zelfs de meest armoedige pauper heeft tegenwoordig een tuin. Ik niet”, zucht Mirjam. “Als je kijkt naar vinexwijken en zo. Daar wonen allemaal asociale, laagopgeleide arbeiders. Ze verdienen nog geen 10k en hun boodschappen doen ze bij de Aldi. Maar ze hebben wel een tuin. Als ik daar over nadenk, word ik gek.”

“Premier Rutte kan wel zeggen dat we thuis moeten blijven, maar voor mij betekent dat letterlijk binnen zitten”, moppert Mirjam. “Op internet zag ik beelden uit Purmerend. Iedereen zit daar lekker met een blikje Schultenbräu in de achtertuin. Ik zit vast in mijn appartement op de Keizersgracht. Dat is niet eerlijk.”

 
Deel dit artikel: