13 ℃

“In leven houden van bejaarden slecht voor milieu”

Ouderen die in leven blijven dankzij elektrische apparaten zijn schadelijk voor het milieu. Dat staat in een rapport van milieuwetenschapper Iep Klepper. Door bejaarden eerder te laten sterven kan de uitstoot van broeikasgassen flink worden teruggedrongen.

Foto: Chameleons Eye / Shutterstock.com

De milieuwetenschapper deed onderzoek naar de milieu-effecten van diverse behandelingen in het ziekenhuis. “Ouderen maken daar gebruik van hartmonitors, infuuspompen en MRI-scanners. Dat zijn enorme stroomvreters. Artsen proberen mensen zo lang mogelijk in leven te houden, maar denken daarbij niet aan de gevolgen voor het milieu”, aldus Klepper.

Aanleiding voor het onderzoek was het overlijden van een 87-jarige vrouw uit Leeuwarden. Klepper legt uit: “Mevrouw Kooistra maakte in haar laatste levensfase gebruik van een beademingsapparaat. Zo’n ding verbruikt maar liefst 600 Watt. En na vier dagen schaamteloos stroomverbruiken overleed mevrouw Kooistra alsnog. Dan denk ik: wat een energieverspilling! Het was beter voor het milieu geweest als dat apparaat eerder was uitgeschakeld.”

 
Deel dit artikel: