In deze bunker wordt 24 uur per dag onderhandeld over een nieuw kabinet

In deze bunker wordt 24 uur per dag onderhandeld over een nieuw kabinet
Foto: DaDa Leee / Shutterstock.com

GINKEL - “Stilte! Formatie bezig.” Het briefje op de dikke, stalen deur geeft een idee van wat er zich binnen afspeelt. De leiders van VVD, BBB, NSC en PVV onderhandelen in de formatiebunker dag en nacht over een nieuw kabinet.

Voor buitenstaanders lijkt het misschien of de formatie stilstaat, maar niets is minder waar. In een verlaten bunker op de Ginkelse heide praten Dilan Yesilgöz, Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt en Geert Wilders bijna onafgebroken. “We hebben met elkaar afgesproken dat we niet weggaan vóór er een nieuw kabinet is”, zegt Van der Plas in een van de spaarzame momenten waarop er contact is met de buitenwereld.

Ook Geert Wilders komt even naar buiten. Dikke wallen onder zijn ogen tonen zijn vermoeidheid. “Praten, praten, praten, dat is de enige manier om nog tot een akkoord te komen”, zegt hij, zijn stem hees van het onderhandelen. “We beginnen ’s morgens om 06:00 uur en we praten tot 14:00 uur. Dan is er een half uur voor de lunch en daarna gaan we door met onderhandelen tot middernacht. Daarna nemen de vice-partijleiders het over voor de nachtonderhandelingen, zodat wij even kunnen slapen. De onderhandelingen staan dus eigenlijk geen moment stil.”

“Ik hoor dat kiezers zich afvragen waarom er nog steeds geen nieuw kabinet is. Ik snap dat, maar u moet dus niet denken dat er niets gebeurt”, zegt Van der Plas. “Ik hoop dat u ons nu wilt excuseren, want ik hoor de formateurs roepen. We moeten weer naar binnen om te praten.”

 
Deel dit artikel: