12 ℃

Imker Jonas (48) gaat met 6.000 bijen naar uitvaart Elizabeth

Imker Jonas (48) gaat met 6.000 bijen naar uitvaart Elizabeth
Foto: Tcsaba / Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

“Een bij weet als geen ander wat het overlijden van de koningin betekent”, zegt de Nederlandse imker Jonas van der Kolt. Samen met zesduizend bijen is Van der Kolt maandag aanwezig bij de uitvaart van koningin Elizabeth.

“Toen ik hoorde over het overlijden van Elizabeth, heb ik meteen mijn reiskorf gepakt. Ik wist: daar moet ik bij zijn”, vertelt Van der Kolt. “Mijn bijen weten precies wat de Britten nu doormaken. Bijen zijn, naast mensen, de enige wezens op aarde die een koningin hebben. Als een bijenkoningin overlijdt, kan zelfs haar hele volk sterven van verdriet. Die symboliek is natuurlijk prachtig.”

Maandag wordt koningin Elizabeth begraven in de kapel van Windsor Castle. Van der Kolt zal, samen met zijn zesduizend bijen, bij de plechtigheid aanwezig zijn: “Ik probeer met mijn korf zo dicht mogelijk bij de rouwstoet te komen. Daar sprenkel ik wat suikerwater, want daar zijn ze gek op hoor. Mijn bijenkoningin brengt dan een laatste groet aan de ‘mensenkoningin’ Elizabeth. Daarna zal ik mijn hele bijenvolk daar vrijlaten, als eerbetoon aan koningin Elizabeth. Ik hoop dat de Britse koninklijke familie dat gebaar op prijs stelt.”

 
Deel dit artikel: