16 ℃

“Ik maak mijn zoontje doodsbang voor oorlog”

Foto: iStockPhoto – Getty Images

“Soms zet ik gewoon even mijn dienstwapen tegen zijn hoofdje. Zo leert hij dat vrede niet vanzelfsprekend is”, zegt majoor Rob Bosseveldt uit Apeldoorn. Hij leerde zijn zoontje Ruben om doodsbang te zijn voor oorlog. “Eigenlijk leeft hij voortdurend in angst. En zo hoort dat”, zegt Rob tevreden.

Rob komt uit een officiersfamilie. Zijn opa vocht tegen de Duitsers en zijn vader tegen de Russen. Zoon Ruben (6) krijgt echt een militaire opvoeding. “Ik vind het belangrijk dat ik de lessen van de Tweede Wereldoorlog aan hem doorgeef. Het gevaar van oorlog ligt altijd op de loer. Hij moet paraat zijn”, zegt zijn vader.

Rustig slapen kan Ruben bijna nooit. “De vijand kan altijd toeslaan”, legt Rob uit. “Daarom beuk ik soms midden in de nacht op de deur van zijn kamertje en dan roep ik keihard: ‘De moffen! De moffen komen!’ Ruben moet dan huilen en soms plast hij van angst in zijn pyjama. Maar hij blijft zo wél alert.”

Rob vindt het zorgwekkend dat veel ouders hun kinderen slecht voorbereiden op oorlog. “Ik heb ons buurjongetje bijvoorbeeld nog nooit met een wapen gezien. Hebben we dan niets van de Tweede Wereldoorlog geleerd?”

 
Deel dit artikel: