21 ℃
Omwonenden geschrokken van fijnstofrapport:

“Ik ging juist naast Schiphol wonen voor mijn gezondheid”

“Ik ging juist naast Schiphol wonen voor mijn gezondheid”
Foto: Jason Finn / Mental Rocket Media / kbp.spotter / Shutterstock.com

Het RIVM-rapport over de gezondheidsrisico’s rond Schiphol is bij omwonenden hard aangekomen. Uit een studie blijkt dat wonen naast Schiphol minder gezond is dan gedacht.

De 41-jarige Thom Vlugroeier groeide op in Drenthe, maar vertrok in 2012 vanwege de vieze Drentse lucht en de herrie van de schapenkuddes. Voor zijn gezondheid wilde hij dichter bij Schiphol wonen. Hij vond een woning in Rozenburg, vlak naast de Kaagbaan. “Ik kwam hier vooral voor de rust en de verse lucht die door de vliegtuigen werd aangevoerd. Nu blijkt dus dat de lucht hier helemaal niet zo gezond is. Ja, dan schrik je wel even”, zegt hij.

Vliegtuigen rond Schiphol zuigen lucht aan uit de omgeving. De lucht wordt in de motoren ontsmet, gefilterd en weer uitgestoten. Althans, zo hadden de omwonenden het altijd begrepen. Maar het RIVM trekt een heel andere conclusie. De lucht uit de straalmotoren zou helemaal niet zo gezond zijn. De vliegtuigen zouden juist zorgen voor hoge concentraties fijnstof.

“Ik ben stomverbaasd”, zegt Vlugroeier. “De heilzame werking van vliegtuigen blijkt dus een illusie. Wonen naast Schiphol biedt nauwelijks gezondheidsvoordelen. Ik ben erg teleurgesteld.”

Vlugroeier heeft al plannen om te verhuizen: “We hebben een woning op het oog in IJmuiden, precies tussen Tata Steel en het strand. De frisse zeelucht zal ons goed doen.”

 
Deel dit artikel: