14 ℃

“Ik ben bang dat Falala terug naar Afrika moet”

Het zijn spannende tijden voor Chantal Keyzerlaan en haar 2-jarige adoptiedochter Falala. De Raad Jeugdbescherming wil een einde aan adoptie uit het buitenland. Dat betekent dat Falala misschien terug naar Afrika moet.

falalaFalala werd direct na haar geboorte in het Afrikaanse land Burundi te vondeling gelegd. Anderhalf jaar geleden kwam ze naar Nederland. “Mijn man en ik kunnen zelf geen kinderen krijgen. We waren dolgelukkig dat we Falala mochten adopteren”, zegt de 27-jarige Chantal. “Falala is een schat van een meisje. Iedereen is dol op haar. Alleen onze racistische buurman doet soms moeilijk.”

Het is de vraag of Falala in Nederland mag blijven. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) wil adoptie uit het buitenland verbieden, meldt nieuwssite NU.nl. Volgens de RSJ heeft een kind het recht om op te groeien in het land van herkomst. Hierdoor wordt de toekomst van honderden geadopteerde kinderen in Nederland onzeker.

Chantal bereidt haar adoptiedochter inmiddels voor op een mogelijke terugkeer naar haar geboorteland. “Dat is erg lastig, ja. Ze kan zich niets meer van Afrika herinneren. Haar thuis is hier, bij ons in Meppel. Falala ziet ons als haar papa en mama”, vertelt Chantal met tranen in haar ogen. “Falala kan misschien nog terug, zij is pas 2. Ik ken mensen voor wie dit besluit nog zwaarder is. Hun geadopteerde zoon is al 34.” Staatssecretaris Dijkhoff komt volgend jaar pas met een reactie.

 
Deel dit artikel: