17 ℃

IJskoud herfstweer op komst

De meteorologische zomer is inmiddels voorbij en dat is goed te merken. In de komende dagen wordt onstuimig herfstweer verwacht.

Foto: Erik AJV / Shutterstock.com

Hadden we vorige week nog te maken met een hittegolf, nu wordt ons land overvallen door guur herfstweer. Er trekt een storing over ons land die gepaard gaat met plensbuien. “Tijdens die buien koelt het af naar een graad of zestien, maar na de regen krijgen we nóg koelere lucht”, waarschuwt Maurice Middendorp van Buienradar.

Volgens Thomas Indra van weerbureau MeteoScience zijn de meeste mensen niet voorbereid op de naderende kou. “Mensen hebben de zomer nog in hun bol. Ze komen net terug uit Zuid-Frankrijk of Spanje en moeten weer even wennen aan ons klimaat”, aldus Indra.

Vooral ouderen kunnen last krijgen van de plotselinge weersverandering. Indra: “Ouderen hebben sowieso gauw ergens last van. En ze klagen, vooral over het weer. Dan kun je er met een griepprik achteraan hollen, maar meestal heeft dat weinig zin. Want ze zijn eigenwijs hoor. Maar wel twintig keer per dag naar de wc als ze blaasontsteking hebben. Wie betaalt dat?”

In de loop van volgende week draait de wind en gaat de temperatuur weer iets omhoog.

 
Deel dit artikel: