13 ℃

IJsberg bij Terneuzen dreigt af te breken

Foto: Frankvr / Alexey Seafarer / Shutterstock.com

Door een warmtefront dat zich langzamerhand naar Nederland beweegt dreigt een enorme ijsberg bij Terneuzen af te breken. In Zeeland maakt men zich ernstige zorgen over de gevolgen van deze mogelijke breuk.

De ijsberg van Terneuzen behoort tot de twintig grootste ijsbergen in ons land. Het is onmogelijk om precies aan te geven hoe oud deze ijsberg precies is, maar de ijsberg is een vertrouwd onderdeel van de Terneuzense skyline. Het is voor veel Zeeuwen dan ook ondenkbaar dat de berg verdwijnt.

Volgens meteoroloog Gerrit Timofeef is het niet de vraag óf de ijsberg breekt, maar wannéér dat gebeurt: “Röntgenfoto’s geven aan dat er heel veel kleine breuklijnen zitten in de ijsberg. Het enige wat de berg nog zou kunnen redden is dat het klimaat weer wordt zoals vroeger. Toen kenden we eigenlijk geen temperaturen warmer dan -5. Maar die tijden zijn voorbij. Volgend week dreigt het zelfs boven de 0 graden te worden. Als dat gebeurt, zal deze reus van een ijsberg nog deze maand in de zee verdwijnen.”

 
Deel dit artikel: