17 ℃

Hypocriet: ongelovige Thomas (27) gaat Tweede Pinksterdag niet naar zijn werk

Hypocriet: ongelovige Thomas (27) gaat Tweede Pinksterdag niet naar zijn werk
Foto: Lukas zb / Shutterstock.com

Op sociale media wordt hij uitgemaakt voor ‘hypocriete zak’, ‘profiteur’ en ‘gelegenheidsgelovige’. Zijn vriendengroep heeft zich tegen hem gekeerd en ook zijn vriendin spreekt schande van zijn gedrag. Thomas Buizen (27) uit Werkendam heeft namelijk besloten op Tweede Pinksterdag niet naar zijn werk te gaan, terwijl hij als atheïst helemaal niets met het christelijke geloof van doen heeft.

Hoewel Thomas de verwijten aan zijn adres ergens kan begrijpen, heeft hij ook het gevoel dat de frustraties die duizenden mensen nu op hem botvieren tamelijk buitenproportioneel zijn. “Natuurlijk kan het best zo zijn dat ik de plank missla, maar is het dan echt nodig dat ene Geertje uit Kampen of ene Huub uit Roermond mij zo met de grond gelijk maakt? Ik ken deze mensen helemaal niet! Waar halen ze überhaupt vandaag de tijd vandaan om zo met mij bezig te zijn?” zegt Thomas gepikeerd.

Thomas’ vrienden storen zich enorm aan deze defensieve houding. “Dit is dus typisch Thomas”, zegt Bram die tevens atheïst is. “Thomas kijkt nooit in de spiegel. Altijd wijst zijn vingertje naar anderen. Vanochtend zei hij gewoon tegen mij: ‘Maar Bram, jij werkt vandaag toch ook niet?’ Thomas neemt gewoon geen verantwoordelijkheid. Vervelend kereltje is het aan het worden.”

Ook Jim beschouwt Thomas steeds minder als een vriend: “Thomas is Republikein hè. Mag jij eens drie keer raden wat hij op Koningsdag ging doen? Exact: hossen! Bah bah.”

In de hoop dat de online storm wat gaat liggen, zijn vrienden hem nog een laatste kans geven en zijn vriendin vanavond nog naast hem slaapt, heeft Thomas besloten om de gemiste werkdag in te halen op maandag 25 december.

 
Deel dit artikel: