12 ℃

Humanitaire noodhulp voor Ajax onderweg

Humanitaire noodhulp voor Ajax onderweg
Foto: Orange Pictures / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Er lijkt enige hoop op komst voor Ajax, nadat de noodlijdende club met 5-2 werd verslagen door PSV. Deze tragische nederlaag heeft Ajax voor het eerst in de geschiedenis van de Eredivisie op de laatste plaats doen belanden. De internationale gemeenschap heeft de situatie bij Ajax inmiddels als noodsituatie bestempeld. Hierdoor kan de club aanspraak maken op noodhulp en humanitaire bijstand.

Hoewel landen over de hele wereld doorgaans snel reageren op natuurrampen en humanitaire crises, krijgen voetbalrampen doorgaans minder prioriteit. Niettemin lijkt de situatie bij Ajax nu zo ernstig dat de internationale gemeenschap bereid is actie te ondernemen. In de uren na de ramp komt de hulp van de internationale gemeenschap gestaag op gang. De club zelf spreekt over een ‘acute humanitaire crisissituatie’.

“De situatie is echt schrijnend”, zegt een woordvoerder van Ajax, die inmiddels kampt met slapeloze nachten en zichtbaar vermoeid is van alle stress. “De spelers liggen psychisch gezien in puin, onze fans zijn in shock en onze ego’s zijn ernstig beschadigd. Iedereen weet dat als dit zo doorgaat, het degradatiespook op de loer ligt.”

Taskforce

Internationale organisaties die normaal gesproken in actie komen na natuurrampen en oorlogsgeweld hebben eindelijk hun bezorgdheid geuit over de ernst van de situatie. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei: “Hoewel voetbal doorgaans als een spel wordt beschouwd, begrijpen we dat de situatie bij Ajax buitengewoon ernstig is geworden. Onze eerste hulp zal gericht zijn op geestelijke bijstand en mentale ondersteuning. Daarnaast zullen we een speciale taskforce samenstellen om te helpen bij de echte wederopbouw van de club. Al gaat dat waarschijnlijk nog jaren duren.”

 
Deel dit artikel: