19 ℃

Hulporganisaties kritisch op Limburg: “In ontwikkelingslanden bijna geen zandzak meer te krijgen”

Foto: Marc Bruxelle / Shutterstock.com

Terwijl Limburgers vechten tegen het water, zijn buitenlandse hulporganisaties zeer kritisch over het massale gebruik van zandzakken in Limburg. De hulporganisatie HumanAid waarschuwt voor een wereldwijd gebrek aan deze levensreddende zakken.

HumanAid zegt met groot afgrijzen te kijken naar de enorme hoeveelheden zandzakken die momenteel worden gebruikt in Limburg. Volgens de organisatie komt de wereldwijde verspreiding van zandzakken ernstig in gevaar door de drang van Limburgers om droge voeten te houden: “Uiteraard voelen wij mee met de Limburgers. Zij leven immers in achtergesteld gebied. Toch willen wij tegen hen zeggen: wees terughoudend met zandzakken. Er zijn wereldwijd namelijk mensen die het nog slechter hebben.”

Niet alleen de zakken zijn volgens HumanAid een probleem, ook het zand dat in de zakken gaat is schaars aan het worden: “Elke zandkorrel die hier in de zakken wordt geschept, kan niet meer naar ontwikkelingslanden worden gestuurd. Dat is een hard gelag. Zeker in gebieden rond de Sahara. Daar doen ze een moord voor een handvol sappige zandkorrels van Limburgse kleigrond.”

 
Deel dit artikel: