13 ℃

Huizenmarkt stort in: “Tweeverdieners met HBO-opleiding kunnen al bijna appartement kopen”

Huizenmarkt stort in: “Tweeverdieners met HBO-opleiding kunnen al bijna appartement kopen”
Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

De huizenmarkt is de laatste tijd flink ingestort. Het verval begon al begin dit jaar, maar in het afgelopen kwartaal is de prijsval pas echt goed ingezet. Als deze trend zich voortzet, wordt een appartement zelfs voor tweeverdieners met een HBO-diploma haalbaar.

In het derde kwartaal van dit jaar is de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning met maar liefst met 5,8 procent gedaald. Dit is een ongekende waardedaling. Meerdere woningmarkt-deskundigen waarschuwen dan ook voor een verdere daling van de prijzen. Het kan volgens hen zelfs leiden tot extreme situaties waarin gewone hoogopgeleide tweeverdieners een huis kunnen kopen.

Floor Barendsen (35) en Erik Brandsma (38) zijn blij met de prijsdaling van koopwoningen. Volgens Floor opent dit perspectieven voor de toekomst: “Erik werkt als data-analist en ik als juridisch medewerker. Dus is het logisch dat wij al enige jaren in het tuinhuis van mijn oma wonen. Een eigen woning was lange tijd volledig ondenkbaar. Maar nu gloort er toch wat hoop aan de horizon.”

Ook Erik is hoopvol: “Als de huizenprijzen blijven dalen, kunnen wij als simpele HBO’ers, nog net voor onze veertigste levensjaar een leuk appartementje kopen in een gewilde stad als Venlo of Emmen.”

 
Deel dit artikel: